úterý 24. října 2017

Matcha kuličky, zelenavé kouzlo Japonska

Vegetariánský a bezlepkový recept


Recept, který se před Vámi otevírá, je souborem instrukcí pro přípravu báječné delikatesy s chutí japonských čajových zahrad. Vkrádá se Vám do mysli otázka, copak že to vlastně je ta Matcha?
Matcha, zelený čaj umletý na prášek pomocí žulových kamenů pochází z nejkvalitnějších odrůd čajovníků japonských čajových plantáží, starých až 800 let.
Legendy praví, že prvním japonským mistrem čaje byl zenový mnich Eisai a rozšířil jeho pití ne pro léčivé účinky, nýbrž pro čaj samotný. Ruku v ruce s pitím šel i čajový obřad, jehož podání má všem přísedím pomoct s uvědoměním si tady a teď, udržením bdělé pozornosti a mimo jiné i vnést do života estétickou krásu dokonale prováděných úkonů.
Teď už přejděme k receptu samotnému :

Matcha prášek 10 g
Sušené mléko plnotučné 150 g
(případně může být i polotučné, chuť to změní minimálně)
Sušená syrovátka 150 g
Kondenzované mléko 100-200 ml
(dle vašeho mlsného jazýčku)
Slunečnicový, případně olivový olej 20 ml
(z vlastní zkušenosti doporučuji vyhnout se řepkovému oleji, kvůli jeho chuti)












Tu postup kuličkování najdeme :

V první řadě si musíme připravit “těsto“. Do větší mísy nasypeme mléko i syrovátku, přidáme třetinu množstvi Matchi a promícháme. Nejvíce se mi osvědčilo miskou párkrát zabouchat o hranu druhé ruky. Zbylý prášek umístíme do nějaké mal misky, nebo kelímku od salátu.

Poté co je směs řádně smíchaná přidáme olej, trochu prohněteme prsty a nakonec přiléváme kondenzované mléko. Ze začátku raději přilejte méně, rukou promíchejte těsto a pokud je suché, proces opakujte. Dobré těsto by mělo držet tvar, být na povrchu trošku mastné, nemělo by lepit anebo se rozpadat.






Na finále si omyjeme a otřeme ruce, beztak jsou už celé zaneřáděné těstem, takže můžeme i ochutnat. Připravíme si mističku se zbylou Matchou a z těsta uždibujeme kousek za kouskem, vkládáme do dlaní a krouživými pohyby vytváříme kuličky. Velikost si určujeme sami podle nabraného těsta, takže chcete li kouli jednu, prostě uválejte malý balónek. Malá radake konci, netlačte moc na těsto, jinak se Vám kuličky budou šišatět, nebo rozpadat. Posledním krokem pak je každou jednu kuličku vyválet v Matcha lóži, oklepat a položit do misky.






Konzumovat se dají hned po uválení, nebo je můžeme na chvíli zamrazit, zachladit, aby nás pak ochladily.

Přeju příjemné kuličkování.    

Žádné komentáře:

Okomentovat