Matcha kuličky, zelenavé kouzlo Japonska
Vegetariánský a bezlepkový recept
Recept,
který se před Vámi otevírá, je souborem instrukcí pro přípravu
báječné delikatesy s chutí japonských čajových zahrad. Vkrádá
se Vám do mysli otázka, copak že to vlastně je ta Matcha?
Matcha,
zelený čaj umletý na prášek pomocí žulových kamenů pochází
z nejkvalitnějších odrůd čajovníků japonských čajových
plantáží, starých až 800 let.
Legendy
praví, že prvním japonským mistrem čaje byl zenový mnich Eisai
a rozšířil jeho pití ne pro léčivé účinky, nýbrž pro čaj
samotný. Ruku v ruce s pitím šel i čajový obřad,
jehož podání má všem přísedím pomoct s uvědoměním si
tady a teď, udržením bdělé pozornosti a mimo jiné i vnést do
života estétickou krásu dokonale prováděných úkonů.
Teď
už přejděme k receptu samotnému :
Matcha
prášek 10 g
Sušené
mléko plnotučné 150 g
(případně
může být i polotučné, chuť to změní minimálně)
Sušená
syrovátka 150 g
Kondenzované
mléko 100-200 ml
(dle
vašeho mlsného jazýčku)
Slunečnicový,
případně olivový olej 20 ml
(z vlastní
zkušenosti doporučuji vyhnout se řepkovému oleji, kvůli jeho
chuti)

Tu postup kuličkování najdeme :

Poté
co je směs řádně smíchaná přidáme olej, trochu prohněteme
prsty a nakonec přiléváme kondenzované mléko. Ze začátku
raději přilejte méně, rukou promíchejte těsto a pokud je suché,
proces opakujte. Dobré těsto by mělo držet tvar, být na povrchu
trošku mastné, nemělo by lepit anebo se rozpadat.

Konzumovat se dají hned po uválení, nebo je můžeme na chvíli zamrazit, zachladit, aby nás pak ochladily.
Přeju
příjemné kuličkování.
Žádné komentáře:
Okomentovat